24.4.08

ıspanak & ev yoğurdu

malzemeler:
1 kilo ıspanak
1 tane kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ veya 1 yemek kaşığı tereyağ
hazırlanışı:
Ispanağın saplarını ve yapraklarını birbirinden ayırmadan yıkayın ve sirkeli suda(uygun bir kaba su doldurup içersine 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi koyun)bekletin,böylece bütün mikropları ölür,ve sirkeli suda beklettikten sonra bir müddet te temiz suda bekletin,süzgece alıp,uygun bir uzunlukta kesin.
Tencereye yağı koyup üzerine,yemeklik doğranmış soğanı ekleyin kavurun,üzerine ıspanağı azar azar ekleyin,ıspanaklar çökünce,üzerine pirinçleri ve tuzunu da ekeyip 1-2 kere karıştırıp,en kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın,sık sık kontrol edin ama dilerseniz 1 çay bardağı kadar su ilave edebilirsiniz de.
sonra da ister sıcak ister ılık yemeğe hazır,afiyet olsun...

Ev yoğurdu yapımı:
Ben yoğurdu doğal sütten yapmaktan yanayım,tabii kaynağından emin olmak kaydıyla.süt aldığım yer burdan çok uzakta,aldığım zaman çok fazla miktarda alıp kaynatıyorum,tencerelere bölüştürüyorum,soğuduktan sonra,dondurucuya koyuyorum,bir önceki yoğurdumdan ayırdığım mayayla dondurucudaki sütü tekrar ısıtıp mayalıyorum,hiçbir farkı yok,tavsiye ederim.

Önce sütü çelik bir tencereye alıp kaynatın.evin en sıcak yerine ,altına bez yayarak dökülmeyecek şekilde koyunİçerisine serçe parmağınızı soktuğunuzda dayanabileceğinizin sınırında bir sıcaklığa geldiğinde tahta kaşığa aldığınız susuz ve -tam olarak karışabilsin diye -ezilmiş yoğurdu tencernin içerisine yavaşça karıştırarak ilave edin.Tencereyi yerleştirdikten ve sütü mayaladıktan sonra üzerine kevgiri kapatıp bezle sarıyoruz..Daha sonra üzerine yine kalın birşey örtün ve ısısını muhafaza etmesini sağlayın.Üzerini hiç açmadan 5-6 saat bekletin. Süre bittiğinde ise açıp hiç sarsmadan dolaba koyun ve sertleşmesini bekleyin. Daha sonra istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Adsız00:41

    herzaman söylerim ıspanak yoğurtsuz yenmez diye.helede senin yaptıkların yemede yanında yat misali:))))))

    YanıtlaSil

hoş geldin!